donderdag 6 september 2012

Inzet van iPads op r.k. basisschool Paus Joannes

De opmars van de iPad en andere electronische apparaten is niet te stoppen. In mijn eigen jeugd was ik al zeer verbaasd toen ik zag dat iemand een telefoon (met snoer) in de auto had zitten. Tegenwoordig is het niet gek meer wanneer kinderen met smartphones naar school komen. De verschillende achtergronden van ouders lijken hier geen hele grote invloed op te hebben. Kinderen zijn gewend aan techniek en zijn gewend snel en op verschillende manieren aan informatie te komen.

Kom je in een klaslokaal dan zijn die verschillen met pakweg 25 jaar geleden echter een stuk kleiner. Het krijtbord is vervangen door een digitaal schoolboek, maar verder zijn de meubels en de boeken vrijwel identiek. De manier van leren door kinderen is dus veranderd, maar de manier van aanbieden vrijwel niet.

Dit gegeven heeft onze school ertoe gebracht om te gaan werken met iPads in het onderwijs. Lessen in het gebruik daarvan waren overbodig, kinderen konden er zo mee aan de slag. Na een jaar te hebben uitgeprobeerd en getest zijn we nu zover dat we de iPad gaan integreren in ons onderwijs (groep 1 t/m 8).
We starten daarom dit schooljaar met de inzet van de iPad als lesmiddel bij het vak Engels in groep 7 en 8. Daarbij gaan we volledig "om": van deze methode zal geen lesboek meer in het pand te vinden zijn!

Een spannende uitdaging, waar we met veel plezier naar uitkijken. Voor de leerkrachten is het nog even wennen, de leerlingen kijken er al flink naar uit! Mocht het goed bevallen dan gaan we de iPad wellicht ook op deze manier bij de andere vakken inzetten. Daarbij staat echter niet de iPad, maar het onderwijs centraal.
Het moet geen trucje worden, maar het moet echt iets toevoegen aan ons huidige onderwijssysteem.

Via deze pagina houden we u op de hoogte van onze bevindingen. Wij zijn ook te volgen via Twitter: www.twitter.com/PausJoannes Hierop plaatsen we ook geregeld berichten m.b.t. de inzet van iPads in ons onderwijs.

Maarten Catney
Directeur R.K. basisschool Paus Joannes