dinsdag 11 september 2012

Klaar voor de start!

Dit jaar gaan we in groep 7 en 8 werken met Schooltas voor Engels. Na alle informatie grondig te hebben doorgelezen, stonden we voor een aantal uitdagingen.
- Een nieuwe methode voor Engels, dat is even wennen.
- Instructie via het digibord, hoe ziet dat er uit?
- Hoe organiseer je werken met de iPads op de basisschool?

De eerste uitdaging was niet zo`n probleem. Op een basisschool wordt er geregeld een methode vervangen, dus leerkrachten zijn gewend om zich daar in te verdiepen en daarmee te leren werken. Dit werd dan ook al snel enthousiast en zonder problemen ontvangen.
De instructie via het digibord was nog wel even spannend, maar nadat de gebruikers op de goede manier waren aangemaakt bleek ook dit redelijk voor zich te spreken. Het zal de komende weken nog wel even wennen zijn, maar we kijken hier vooral met plezier naar uit.
De laatste uitdaging was meteen de grootste. Voor het gebruik van Schooltas hebben alle kinderen een eigen inlogcode nodig, welke ze verkrijgen via een mailadres. Veel van onze kinderen hebben dat niet en dus was de vraag: hoe maak je snel, ruim 50 e-mailadressen aan? Na een weekje te hebben nagedacht kwam ineens een idee opzetten: uit het verleden was er nog een domeinnaam beschikbaar welke we zelf konden inrichten. Daarbij was het kinderspel om snel veel adressen aan te maken. We hebben nu een Exceldocument met alle leerlinggevens en wachtwoorden. Voor een volgende versie zou het wenselijk zijn dat er een soort beheermodule komt, waarin je dit kunt regelen. Vooral als ook jongere kinderen ermee aan de slag gaan, is de kans op een eigen mailadres klein(er).

Nu dit laatste "probleem" is getackeld kunnen we aan de slag. Vanmiddag gaat de eerste groep ermee werken. We hebben de introductie opgesplitst in twee delen: vandaag de praktische kant (hoe werkt de iPad?, hoe log ik in?, hoe activeer ik mijn boeken?, etc.) en vanaf volgende week gaan we echt met de methode aan de slag.

Spannende tijden voor groep 7 en 8!

________________
Maarten Catney, directeur r.k. basisschool Paus Joannes