woensdag 29 januari 2014

Blogtaal

Binnenkort start Tiener College met een korte cursus bloggen voor de leerlingen. Steeds meer leerlingen maken met hun Ipad een blog over muziek, schoolprojecten, sport en hobby's. Het is op een onbewuste manier bezig zijn met taal. Om de leerlingen te stimuleren deze taalactiviteit en deze inzet van creativiteit te blijven doen, kijken we met de leerlingen allereerst naar de techniek van een blog. Wat is er allemaal mogelijk? Gadgets zoals foto's, filmclips, kalenders, veelgelezen berichten, bezoekerstellers, etc. Daarnaast kijken we naar toepassingen. Wat kan een blog betekenen voor een schoolproject? Kun je bijvoorbeeld je vorderingen (al dan niet op een besloten blog) laten zien aan je docenten? Aan het einde van de cursus hebben de leerlingen een blog ingericht. De leerlingen die in hun vrije tijd al bloggen krijgen de kans het ontwerp te verfijnen. Ook kijken we met de leerlingen hoe het blog kan helpen om actief taal te leren gebruiken. Lettend op doelgroep, doel, opbouw en spelling van hun berichten. Met behulp van de stappenplannen in de methodes Taalverhaal en Op niveau die de leerlingen gebruiken, maken we van hun berichten nieuws waar je niet omheen kunt.

Kijk hier voor meer lesidee├źn.